Vad har du i din bokhylla?

Bokhyllan återspeglar personligheten

Man får inte vara så dum att tro att vilka böcker människor läser säger något om vilka de är; Don Quijote och Robinson Kruse delar bokhyllor med Bibeln och Koranen. Litteratur är världsomspännande och sammanför människor från olika kulturer med gemensamma intressen. Därför kan din bokhylla aldrig säga något om vem du är, men däremot om dina intressen.

Tidningen Bok anordnade 1991 en omröstning om världens hundra bästa böcker. Av förklarliga skäl återfanns många svenska alster på listan, det var trots allt en svensk omröstning. Om du vill utöka din bokhylla är listan värd att beskåda, även om många böcker saknas där. Att många böcker saknas beror på att läsare är oeniga. Därför är det svårt att tävla i kultur, eftersom vad någon tycker är världsklass tycker någon annan är värdelöst. Majoritetens åsikt ska därför inte ses som något annat än finger-visning om skicklig litteratur, och listan fungerar därför bäst som inspiration till kommande läsning och inte till något annat.

Flera svenska författare har förärats med flera böcker på listan. Astrid Lindgren, August Strindberg, Hjalmar Söderberg och Pär Lagerkvist har två böcker vardera på listan. Harry Martinsson däremot, han har tagit plats på listan med tre böcker – Nässlorna blomma, Vägen till Klockrike och Aniara. Sedan finns det flera svenska författare med en bok på listan, bland annat Carl Jonas Love Almqvist och Fritiof Nilsson Piraten. Nämnda författare är värd all respekt för sin litteratur, men det är tveksamt huruvida flera av dem tagit plats i en internationell omröstning.

Listan innehåller dock inte bara svenska klassiker, majoriteten av böckerna är av internationellt slag. Fjodor Dostojevskij står i en klass för sig med tre böcker på listan – Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamazov. Charles Dickens, Ernest Hemingway, Franz Kafka, Thomas Mann och Lev Tolstoj har alla två alster var på listan. På listan finns även Homeros Odyssén samt James Joyces Ulysses, som inspirerats av Homeros klassiska verk.

Vilka böcker står i din bokhylla? Människor väljer ofta att placera särskilt utvalda böcker i sin bokhylla, och det är inte vilka böcker som helst – utan böcker man vill att andra ska se att man har i sin ägo. Man försöker således skapa en egen persona med hjälp av böcker. Inte sällan handlar det om att framstå som smartare eller svårare än man egentligen ör. En bokhyllas funktion har således förändrats med tiden. I de mest extrema fall står inte en enda bok i bokhyllan, utan något annat som fotografier och attiraljer.

bokhylla