Böcker som är klassiker

Klassiker alla borde läsa

Varje århundrade har sina egna klassiker. Att läsa böcker från olika århundraden är spännande på flera sätt, inte minst för att böckerna berättar om historien parallellt med historien. Om du vill hinna läsa alla klassiker måste du ligga i ordentligt, men nedan presenteras ett axplock av litteraturhistoriens klassiker.

Om man går tillbaka till 15- och 1600-talet domineras litteraturen av William Shakespeare. Han är en av världens främsta författare någonsin och är mannen bakom verk som Romeo och Julia, Hamlet och Macbeth. Det är klassiker som lever vidare än i dag, och som fortfarande sätts upp på teatrar i världen. Två andra klassiker från samma tidsperiod är Miguel Cervantes klassiker Don Quijote och Molières Den inbillade sjukan.

Några av 1700-talets främsta klassiker är Gullivers resor av Jonathan Swift, Voltaires klassiker Candide, Goethes Faust och givetvis Daniel Defoes odödliga klassiker Robinson Crusoe. Denna tidsperiod kallas för upplysningstiden och utvecklingen gick naturligtvis att skönja i litteraturen. Det är en av anledningarna till varför det är intressant att läsa äldre litteratur, eftersom det går att följa världens utveckling. Upplysningen som vuxit fram förlorades sedan i romantiken.

Litteraturen under 1800-talet präglades av romantiken. Det öppnade dörrar för författare som Jane Austen och Charlotte Brontë. Den tidigare skrev klassiker som Förnuft och känsla, Stolthet och fördom och Emma, den senare skrev klassiker som Jane Eyre. Allt handlade dock inte om romantik under denna period, vilket Mary Shelleys Frankenstein är ett bevis på. Andra klassiker från denna period är Bröderna Grimms sagor, Ivanhoe, Onkel Toms stuga, Brott och straff, Krig och fred, En världsomsegling under haven, Tom Sawyer och Huckleberry Finn.

Under 1900-talet utgavs många klassiska verk. Några av de mest klassiska är Mörkrets hjärta, Skriet från vildmarken, Ulysses, Siddharta, Processen och Ernst Hemingways Den gamle och havet. Hemingway räknas dessutom av många som den främste författaren genom alla tider, men det är en subjektiv åsikt man ska förhålla sig kritisk till. Inte för att Hemingway inte är värd berömmelsen, utan att hur människor förhåller sig till olika författare är beroende av olika faktorer.

klassiker